ögonläkare undersöker ett barn

Barnögon

På SöderÖgon tar vi emot barn i alla åldrar med ögonrelaterade problem. Barn under åtta år som behöver glasögonrecept undersöks hos oss av en ortoptist eller barnögonläkare. Barn över åtta år gör först synundersökning hos optiker privat som kan skicka remiss till oss vid behov.

Texten är medicinskt granskad av:

Maria Kugelberg,

(Ögonläkare, professor)

SöderÖgons barnögonmottagning

På SöderÖgon undersöker vi barn i alla åldrar. Precis som vuxna så kan även barn drabbas av olika ögonåkommor som behöver diagnosticeras och behandlas av en ögonläkare. Vanligast är dock att barn besöker oss för synrelaterade besvär. På SöderÖgon arbetar barnögonläkare och ortoptist med lång erfarenhet.

Skelning

När vi föds är synen omogen och synen behöver utvecklas snabbt de första åren i livet. Skelning behöver man fånga upp så tidigt som möjligt för att ge synutvecklingen goda förutsättningar.  De flesta barn med skelning eller nedsatt syn fångas upp på BVC som remitterar till ögonmottagning för undersökning.

Synfel hos barn

Barn kan, precis som vuxna ha vanliga synfel såsom översynthet, närsynthet och/eller astigmatism. Före åtta års ålder är det barnögonläkare och ortoptist som undersöker synen och ordinerar glasögon. Från åtta års ålder ingår inte vanliga synundersökningar i Regionens uppdrag för specialiserad ögonsjukvård och då är det optiker i butik som gör synundersökning och ordinerar glasögon. Om det finns behov av kontroll hos ögonläkare eller ortoptist, skickar optikern en remiss till oss.  

Prislista

Vi arbetar på uppdrag av Region Stockholm och följer deras patientavgifter både för mottagning och operation, frikort gäller.

Vanliga frågor om barnögon

Hitta till oss

SöderÖgon ligger på plan 6 inne i vårdhuset Curanten. Gå in genom huvudentrén som ligger i markplan och tag hissen upp till plan 6. Mottagningen ligger direkt till höger när du kommer ut ur hissen. Du kan också ta trapporna upp, då ligger mottagningen direkt till vänster efter trappan.

Adress

SöderÖgon

Smedjegatan 18

131 54 Nacka

Postadress

SöderÖgon

Box 10

131 06 Nacka