En ögonläkare undersöker glaukom på en patient

Glaukom

Glaukom, eller grön starr som det också kallas, beror oftast på att trycket är för högt i ögat. Det kan behandlas med ögondroppar som sänker trycket.

Texten är medicinskt granskad av:

Maria Kugelberg,

(Ögonläkare, professor)

Vad är Glaukom

Glaukom, eller grön starr som det också kallas, beror oftast på att trycket är för högt i ögat. Detta skadar synnerven som sakta förtvinar. Det kan vara svårt att upptäcka sjukdomen själv eftersom det är den perifera synen, synfältet, som drabbas av glaukom. Synskärpan kan alltså fortfarande vara god och du kanske ser bra när du läser en bok eller ser TV-texten utmärkt. Våra två ögon kompenserar för varandra och eftersom sjukdomen går långsamt kan den ha orsakat stor skada innan den upptäcks. De skador som redan har uppkommit går inte att reparera genom behandling. Därför är det viktigt att hitta glaukom i ett tidigt skede så att man kan sätta in behandling och förhindra mer skada.

Hur upptäcks glaukom?

Ögontrycket kan mätas hos optikern, om det är högt remitterar de till ögonläkare för utredning. För att utreda om det redan finns skador till följd av högt tryck görs en synfältsundersökning och ofta en mätning av synnerven, så kallad papill OCT. 

Hur behandlas glaukom?

Om trycket är högt och man ser skador på synfältet och/eller synnerven sätts behandling in för att sänka ögontrycket. Detta görs oftast med hjälp av ögondroppar som tas dagligen, ibland behövs även kompletterande laserbehandling, så kallad SLT. Effekten av behandlingen följs regelbundet med synfältsmätning och mätning av synnerven (papill OCT) och vid behov justeras behandlingen. 

Prislista

Vi arbetar på uppdrag av Region Stockholm och följer deras patientavgifter både för mottagning och operation, frikort gäller.

Vanliga frågor om glaukom

Hitta till oss

SöderÖgon ligger på plan 6 inne i vårdhuset Curanten. Gå in genom huvudentrén som ligger i markplan och tag hissen upp till plan 6. Mottagningen ligger direkt till höger när du kommer ut ur hissen. Du kan också ta trapporna upp, då ligger mottagningen direkt till vänster efter trappan.

Adress

SöderÖgon

Smedjegatan 18

131 54 Nacka

Postadress

SöderÖgon

Box 10

131 06 Nacka