SöderÖgon /Behandlingar /Makuladegeneration
Ett instrument för att undersöka ögon för bland annat makuladegeneration

Makuladegeneration (AMD)

Makuladegeneration är en ålderssjukdom som drabbar gula fläcken. Det kallas även “gula fläcken” eller AMD (Age-related Macular Degeneration) och finns i en torr och i en våt form.

Texten är medicinskt granskad av:

Maria Kugelberg,

(Ögonläkare, professor)

Vad är Makuladegeneration?

Makuladegeneration är en ålderssjukdom som drabbar gula fläcken. Den vanligaste formen är den torra varianten som går långsamt och synen centralt blir sakta sämre och sämre. För den torra formen finns det idag ingen behandling men när synen blir så pass dålig att vanliga glasögon inte längre räcker till så finns det idag bra synhjälpmedel som provas ut av syncentralen. För att få komma till syncentralen krävs remiss från en ögonläkare. 

Det finns även en våt form av makuladegeneration som ofta ger en svårare synnedsättning. Den våta formen beror på att det bildas nya kärl under gula fläcken.

 Behandling vid makuladegeneration

Den våta formen av makuladegeneration kan behandlas med injektioner i ögat för att få sjukdomen att stanna upp. Om du har den våta formen remitteras du till S:t Eriks Ögonsjukhus eller Södersjukhuset för ställningstagande för behandling. Injektioner vid makuladegeneration ingår inte i det fria vårdvalet men på uppdrag av Södersjukhuset så utför vi denna behandling på SöderÖgon. Det innebär att det är Södersjukhusets ögonläkare som bedömer vilka patienter som kan komma till oss för behandling och alla kontroller av behandlingens resultat sker på Södersjukhuset.

Andra sjukdomar i gula fläcken

Det finns också andra former av sjukdom som kan drabba gula fläcken. Man kan till exempel få hål i gula fläcken eller membran som skrynklar ihop den. Vissa av dessa sjukdomar går också att behandla. På SöderÖgon har vi den senaste utrustningen för att upptäcka och diagnostisera sjukdomar i gula fläcken.

Prislista

Vi arbetar på uppdrag av Region Stockholm och följer deras patientavgifter både för mottagning och operation, frikort gäller.

Vanliga frågor om makuladegeneration

Hitta till oss

SöderÖgon ligger på plan 6 inne i vårdhuset Curanten. Gå in genom huvudentrén som ligger i markplan och tag hissen upp till plan 6. Mottagningen ligger direkt till höger när du kommer ut ur hissen. Du kan också ta trapporna upp, då ligger mottagningen direkt till vänster efter trappan.

Adress

SöderÖgon

Smedjegatan 18

131 54 Nacka

Postadress

SöderÖgon

Box 10

131 06 Nacka