SöderÖgon /Behandlingar /Polikliniska operationer
två ögonläkare genomför ett linsbyte i en operationssal

Polikliniska operationer

På SöderÖgon genomför vi polikliniska operationer kring ögonen. Det kan innebära korrigering av hängande ögonlock, borttagning av envisa vaglar eller analyser av hudförändringar. Dessa ingrepp är alla mindre kirurgiska och utförs under lokalbedövning.

Vad är en poliklinisk operation?

På SöderÖgon utför vi polikliniska operationer runt omkring ögonen. Det kan vara korrigering av hängande ögonlock, envisa vaglar som behöver tas bort eller hudförändringar som behöver skickas på analys. Gemensamt är att det är ett mindre kirurgiskt ingrepp som utförs under lokalbedövning.

Tunga ögonlock

Sämre elasticitet i huden är en normal åldersförändring, ibland kan det dock leda till att de övre ögonlocken hänger ner så pass mycket att de skymmer synen. Det kan bero på överskottshud i själva ögonlocken eller att huden i pannan trycker ner ögonbrynen. Men det kan också bero på att muskeln som lyfter övre ögonlocket blivit slapp. Det är inte ovanligt med en kombination av dessa faktorer. Skälen till att vilja genomgå en ögonlocksoperation varierar. Hos en del skymmer de hängande ögonlocken synfältet så pass mycket att det utgör ett hinder i vardagen, till exempel när man kör bil. Andra tycker att de hängande ögonlocken gör att de alltid ser trötta ut och vill få ett piggare utseende. I Region Stockholm finns tydliga riktlinjer för när en operation är så pass synstörande att den bekostas av Regionen. Vid ett mottagningsbesök undersöker och bedömer våra erfarna ögonplastikkirurger vilka områden som kan behandlas.

Borttagning av hudförändringar runt ögonen

Precis som på övriga kroppen kan man få hudförändringar runt ögonen som behöver tas bort och skickas på analys. Andra förändringar som man kan behöva ta bort är knutor, cystor eller kroniska vaglar (chalazion) som till exempel ger skav när man blinkar. Ibland kan man vilja ta bort störande vårtor eller andra utväxter runt ögonen av kosmetiska skäl.

Korrigering av inåtvända eller utåtvända ögonlock

Inåtvänt ögonlock kallas entropion och vanligast är att de nedre ögonlocken vänder sig inåt. Det kan göra att ögonfransarna skaver mot ögat och skapar obehag. Utåtvända ögonlock kallas ektropion och även här är det vanligast att det är de nedre ögonlocken som drabbas. De blir slappa och hänger utåt vilket kan skapa obehag genom att ögat blir torrt. Både entropion och ektropion kan åtgärdas genom att strama upp ögonlocksmuskulaturen så att ögonlocken får tillbaka sin normala position.

Prislista

Operation med medicinsk indikation

Om operationen bedöms som medicinsk betingad enligt gällande regler så betalar du vanlig patientavgift, 275 kronor och frikort gäller.

Privata operationer

Även om en operation inte anses medicinskt betingad och därmed bekostas av Regionen så finns det en del som av olika anledningar väljer att bekosta den själv. Du kanske tycker att det är besvärande att dina tunga ögonlock gör att du ser tröttare ut än vad du i själva verket känner dig? En ögonlocksoperation kan återskapa din ögonlocksform och därmed göra att du ser både piggare och yngre ut. En annan åtgärd som kan göras privat är att ta bort kosmetiskt störande utväxter runt ögonen.

Privat ögonlocksoperation

25 000 kronor för båda ögonen

Ta bort kosmetiskt störande utväxt

4000 kronor

Hitta till oss

SöderÖgon ligger på plan 6 inne i vårdhuset Curanten. Gå in genom huvudentrén som ligger i markplan och tag hissen upp till plan 6. Mottagningen ligger direkt till höger när du kommer ut ur hissen. Du kan också ta trapporna upp, då ligger mottagningen direkt till vänster efter trappan.

Adress

SöderÖgon

Smedjegatan 18

131 54 Nacka

Postadress

SöderÖgon

Box 10

131 06 Nacka