en ögonläkare genomför behandling av gråstarr

Gråstarr

Gråstarr är en vanlig åldersförändring som innebär att ögats egen lins blir grumlig. Det går att åtgärda med en gråstarrsoperation där den grumliga linsen byts ut mot en klar plastlins som håller livet ut.

Texten är medicinskt granskad av:

Maria Kugelberg,

(Ögonläkare, professor)

Vad är gråstarr?

Gråstarr, eller katarakt, är en mycket vanlig folksjukdom som beror på naturligt åldrande av ögats lins. Linsen blir gulare och grumligare och synen blir sämre och sämre. Man kan också få förändrat färgseende, bli mer närsynt och lätt bli bländad.

Behandling av gråstarr

Den enda behandlingen som finns idag är kirurgi, då byts den grumliga linsen ut mot en plastlins. Operationen tar ungefär tio minuter och utförs i lokalbedövning. Den vanligaste linsen som sätts in har bara fokus på ett avstånd. Om du inte har för mycket astigmatism så kan man genom noggranna mätningar innan operationen välja om du vill se bra på långt eller nära håll utan glasögon. Tycker du inte att glasögon är ett problem så kan du välja denna lins. Om du gärna vill slippa glasögon eller läsglasögon kan du genom medfinansiering lägga till pengar och välja en multifokal lins som fungerar på olika avstånd.

SöderÖgon använder den modernaste utrustningen för att göra mätningar av ögat innan operation. Vi har också de senaste apparaterna för själva kirurgin och våra kirurger är mycket erfarna.

Prislista

Vid en gråstarrsoperation byts din egen lins ut mot en plastlins. Med linsen som ingår i Regionens grundavtal har du fokus på ett avstånd. Om du inte har betydande astigmatism kan du välja om du vill se bra på långt håll eller nära håll efter operationen. Har du astigmatism så finns den kvar även efter operationen om du väljer standardlinsen. Väljer du denna typ av lins betalar du vanlig patientavgift enligt Region Stockholm för operationen, frikort gäller.

Medfinansiering vid gråstarrsoperation

Vid din gråstarrsoperation har du möjlighet att genom medfinansiering välja andra typer av linser vilket innebär att regionen står för operation med en standardlins och du betalar mellanskillnaden. För att vara aktuell för dessa linstyper behöver du uppfylla vissa medicinska kriterier.

Torisk lins

Har du mycket astigmatism kan du välja en torisk lins som korrigerar hela ditt synfel på ett avstånd. Du väljer då om du vill se bra på långt håll eller nära håll utan glasögon.

Pris: 15 000 kr per öga.

Monofokal lins med ökat skärpedjup

Denna lins är utformad för att ge dig bästa möjliga syn på avstånd, precis på samma sätt som en monofokal lins. Samtidigt ger den ett förbättrat seende på mellanavstånd för att underlätta vardagssysslor. Du kommer fortfarande behöva glasögon på nära håll för att få tillräckligt bra skärpa för att kunna läsa liten text. Linsen finns även som torisk, det vill säga att den även kan korrigera din astigmatism.

Pris: 7 000 kr ett öga, 14 000 kr båda ögonen.

Pris torisk lins: 18 000 kr ett öga, 36 000 kr båda ögonen.

Multifokal lins inklusive torisk lins vid behov

Vill du slippa glasögon både på långt och på nära håll så kan du välja en multifokal lins. Om du har astigmatism ingår korrigering av den i priset för denna lins.

Pris: 25 000 kr per öga

Vanliga frågor om gråstarr

Hitta till oss

SöderÖgon ligger på plan 6 inne i vårdhuset Curanten. Gå in genom huvudentrén som ligger i markplan och tag hissen upp till plan 6. Mottagningen ligger direkt till höger när du kommer ut ur hissen. Du kan också ta trapporna upp, då ligger mottagningen direkt till vänster efter trappan.

Adress

SöderÖgon

Smedjegatan 18

131 54 Nacka

Postadress

SöderÖgon

Box 10

131 06 Nacka