Linsbyte

Linsbyte

Behöver du läsglasögon eller progressiva glasögon? Ålderssynthet är vanligt från 40 års ålder och kan behandlas med ett linsbyte.

Maria kugelberg opererar

Ålderssynthet?

Ålderssynthet innebär att linsen i ögat blir stelare och förmågan att ackommodera avtar. Besvären börjar ofta med att det tar längre tid att ställa om fokus från nära till långt håll. Närfokus hamnar gradvis längre bort och till slut går det inte att se på nära håll utan läsglasögon.

Åldersynhet

Vilka lösningar finns?

Ett sätt att permanent behandla åldersynthet är ett linsbyte, RLE. Om du har astigmatism korrigeras den samtidigt. Andra lösningar för att få skarp syn på olika avstånd är läsglasögon som fungerar på ett avstånd, progressiva glasögon som fungerar på olika avstånd eller multifokala kontaktlinser.

Lösningar

Linsbyte (RLE)

RLE (refractive lens exchange) innebär att din egen lins byts ut mot en plastlins som har fokus både på nära- mellan- och långt håll. Operationen är densamma som vid gråstarrskirurgi, men linsen som sätts in är av en annan sort och korrigerar synen på flera avstånd, samt även om du har astigmatism. 

Lösningar

Är du lämplig?

Endast friska ögon utan andra ögonsjukdomar är lämpliga för RLE. SöderÖgon använder den modernaste utrustningen för att göra mätningar av ögat innan operation. Boka ett besök hos oss så undersöker vi om det kan vara aktuellt för dig med denna typ av operation.

Maria kugelberg opererar

Så här går det till

Steg 1

Undersökning

Först undersöks du av en ögonsjuksköterska eller optiker. Tillsammans går ni igenom vad ett linsbyte skulle innebära synmässigt för dig.

Steg 2

Kirurgmöte

Nästa steg är att träffa kirurgen som undersöker dina ögon. Om du har de rätta förutsättningarna och vill gå vidare med ingreppet bokas en operationstid in.

Steg 3

Behandling

Innan operationen får du droppar som gör pupillerna stora och bedövar ögonen. Känner du dig orolig så kan du få lugnande medicin. Själva ingreppet tar inte mer än några minuter per öga.

Steg 4

Uppföljning

Du kommer på ett återbesök ungefär en månad efter behandlingen och träffar kirurgen för uppföljning. Vid behov bokas fler kostnadsfria återbesök.

Kirurgerna på SöderÖgon

På SöderÖgon arbetar endast kirurger med mycket lång erfarenhet av gråstarrskirurgi och RLE, så du kan känna dig trygg i våra händer.

Maria Kugelberg som tittar in i kameran. Bilden är svartvit.

Maria Kugelberg

Maria Kugelberg är överläkare inom ögonspecialiteten och professor i oftalmologi, tidigare adjungerad professor vid Karolinska Institutet. Hon är en mycket erfaren katarakt- och refraktivkirurg. Kugelberg arbetade på S:t Eriks Ögonsjukhus 1999-2021 och på Capio Ögon deltid sedan 2016. Hon disputerade 2004 och driver en forskargrupp vid Karolinska Institutet. Hon har varit ordförande för Sveriges Ögonläkarförening. Kugelberg är medlem i styrgruppen för det nationella kataraktregistret. Hon har varit utbildningsansvarig för ögonkursen på Karolinska Institutet och skrivit Ögonboken (ISBN: 9789147099429), som ges ut av Liber.

Charlotta som tittar in i kameran.

Charlotta Zetterström

Charlotta Zetterström är överläkare inom ögonspecialiteten och professor i oftalmologi, tidigare adjungerad professor vid Karolinska Institutet. Hon är en mycket erfaren katarakt- och refraktivkirurg. Zetterström arbetade på S:t Eriks Ögonsjukhus 1990-2005, vid Ullevåls Universitetssjukhus i Oslo 2005-2010, sen inom vårdval Stockholm. Hon har varit ordförande för Sveriges Ögonläkarförening och med i styrelsen för den europeiska kataraktföreningen ESCRS. Zetterström har varit registerhållare för det nationella kataraktregistret.

Pris

65 000 kr

Möjlighet till delbetalning genom Wasa kredit.

Multifokal lins.

Korrigering av astigmatism vid behov.

Ögondroppar som behövs efter operationen.

Efterkorrigeringar i tre år.

Samma pris oavsett lins.

Samma kirurg genom hela procesen.

Boka en undersökning

Bli uppringd

En optiker eller ögonsjuksköterska gör en första gratis screening över telefon.

Klocka

Svarar vanligtvis samma dag - helgfri vardag.

Telefonnummer
+46

Hör av dig direkt

Vanliga frågor

Jag är astigmatisk, kommer det att vara kvar?

Pilnedåt

Nej, din astigmatism korrigeras också med de inopererade linserna.

Jag har glasögon men tar av mig dem när jag läser. Kan RLE passa mig ändå?

Pilnedåt

Ja RLE kan passa dig ändå.

Använder man laser vid denna operation?

Pilnedåt

Nej, laseroperation är en annan typ av ingrepp då man oftast bara korrigerar närsynthet. Behovet av läsglas kommer då när man blir äldre.

Vilken sorts linser använder ni?

Pilnedåt

Vi använder de linser som kirurgerna anser är de bästa på marknaden för just dina ögon.

Är resultatet livslångt?

Pilnedåt

Ja, du kommer ha samma syn livet ut förutsatt att du inte får någon ögonsjukdom som påverkar synen längre fram i livet.

Opereras båda ögonen på samma dag?

Pilnedåt

Ja, vanligtvis görs båda ögonen på samma dag.

Vanliga frågor